Karriär inom internet – aldrig för sent att bli digital

Hemsidor, appar och webben tycks vara en trend som aldrig riktigt dör ut. Under de cirka 20 år som internet varit tillgängligt för gemene man i Sverige så har utvecklingen gått i rasande fart. Några bubblor, krascher och turbulenta turer senare så står vi här idag – med en industri som fullkomligt blommar. För dig som känner att du missat tåget, oroa dig inte. Att komma in i den digitala världen går snabbare än du tror, och här får du reda på hur.
Så hur kommer man snabbt in i svängarna, och hur lär man sig egentligen koda hemsidor? Trots att det gått 20 år så byggs grunderna av hemsidor på samma stenar som förut – HTML. Branschen inom webbutveckling och webb har utvecklats otroligt, men vissa saker består. Här är de fem viktigaste punkterna för dig som vill skapa en karriär i den digitala världen.

 

1. Lär dig HTML5 och CSS

 

Oavsett inom vilken yrkesroll du kommer ha, vilken skola du väljer att gå i eller vad du aspirerar att göra så skadar det aldrig att veta grunden i hur hemsidor är uppbyggda. HTML5 och CSS är två termer du ofta kommer höra (och kanske redan hört), vilket är de två viktigaste pelarna när du bygger hemsidor. Genom att bemästra dessa två områden så kommer du få en djupare förståelse för i princip varje hemsida du besöker – och du kan dessutom skapa dina egna. Så vare sig det är den kreativa webbdesigndelen som tilltalar dig eller koden bakom webbutveckling; lär dig HTML5 och CSS.

 

2. Skapa en portfolio

 

När du jobbar inom internetvärlden så reflekteras också dina kunskaper och rykte genom det avtryck du lämnar. Vare sig det är logotyper, hemsidor, broschyrer eller avancerad programmering du levererar så skadar det aldrig att ha ett ställe att samla dina uppdrag på. Se därför till att skapa dig en portfolio, det kan vara en så enkel sak som ett färdigt tema och en blogg, eller en hemsida du gjort helt själv. Men att kunna marknadsföra dina referenser i din egen personliga stil är A och O.

 

3. Våga sträcka dig utanför din ”comfortzone”

 

Var inte rädd för att vara öppen för nya möjligheter, uppdrag och kunskaper. Var inte rädd att kolla på nischade sidospår inom din utvecklingsbana. Internet består utav mer än bara hemsidor och webbdesign. Kanske du har en fallenhet för sökmotoroptimering. Kanske dina fingrar glöder mer än du trott och du har en plats inom content writing. Eller varför inte ta hand om marknadsföringen och social media hos ett företag? Det finns mycket att välja och vraka bland så var inte rädd för att ta för dig!

 

4. Se till att börja nätverka

 

Ditt nätverk kommer vara din ingång in i internetvärlden och du vet aldrig vart det startar. Kanske din mor, din kompis eller gamla kollegan på det tidigare jobbet känner någon som kan behöva hjälp med sin hemsida. Kanske du träffar på någon tidigare okänd under ett evenemang som potentiellt kan behöva din hjälp i något ärende. Möjligheterna är många för den som är beredd att leta och vända på stenar. Så var inte rädd att berätta vad du kan göra för andra och att du är tillgänglig för uppdrag.

 

5. Viktigast av allt – ha roligt

 

Att lära sig grunderna inom internet och webb tar inte många veckor och månader av din tid, men det kan ta en hel livstid att bemästra. Sätt därför inte för stor press på dig själv, och inrikta dig primärt på de saker som triggar dig och du trycker är kul. Chansen är stor att just de sakerna du idag tycker är roligast också kommer vara de som du kan utvecklas mest inom. Att ha roligt är alltså en viktig faktor, och att se det som en ny hobby istället för ett traggligt karriärsval kan vara klokt i början.