Analog media på webben

Detta är analog media

För länge sedan, innan den digitala världen, så fanns det bara det som idag kallas för analog media. I det fallet talas det om allt från böcker, TV, radio, VHS-video samt foton på papper med medföljande negativ. Ja, visst låter detta som en svunnen värld. Det är det också. Idag används i stort sett inga av dessa media, eller så har de helt enkelt omvandlats till att vara i digital form. I vilket fall, när det talas om analog media, så handlar det idag mest om gamla filmer inspelade på kassetter eller musik inspelat på mindre modeller av kassetter samt alla de foton du har tagit som sitter i familjealbumet. Detta är det som i huvudsak idag berör allt det som kallas för analog media.

Något som står helt klart är att dessa är stöpta i en gammal form. I klartext kommer detta betyda att du inte alls kan använda dessa i den form de är på webben. Här måste det till något som kallas för att exempelvis överföra gamla filmer och foton till digital media. Detta är då något som du för det mesta inte alls kommer att kunna göra på egen hand. Naturligtvis kommer du som vill ha din musik från kassetter på din dator, kunna använda en mikrofon för att fixa detta. Dock kommer du att vara den som tappar mycket i både ljud och kvalitet, utan att vara den som har alla de rätta redskapen för att utföra detta arbete och denna omvandling på ett professionellt sätt.

Olika utrustning för att omvandla analoga media

När det talas om att ha den rätta utrustningen för att utföra ett professionellt arbete, så kommer ju detta att vara något som krävs vad som än ska göras. Kanske är det så att du har ett stort intresse av att omvandla analoga media till digitala media. I det fallet kommer du att behöva veta vad som krävs för att vara den som klarar av att utföra detta mellan de olika typer av media som finns. Nedan ser du lite av det som måste finnas för att uppnå ett bra resultat.

  • Negativscanner: Detta är då en apparat som egentligen alla kan köpa och genom USB-porten koppla till sin dator. Med hjälp av denna kan du scanna dina negativ, vilket då om du köper kvalitet ska ge ett bättre resultat än en vanlig scanner som kan scanna dina foton direkt. Här finns dessa att köpa för allt från under 1000 kronor och upp till mycket större summor. De billiga brukar anses ge ett bra resultat för hemmabruk.
  • Scanner: Här handlar det hela om en vanlig scanner som kopplas till din dator. Dessa finns i separata modeller eller kombimaskiner tillsammans med skrivare och ibland även kopiator samt fax. Fördelen med dessa är att du kan använda dem inom ett större arbetsområde, men i gengäld får du generellt sett en sämre kvalitet på dina bilder och foton.
  • Digitalomvandlare: I detta fall handlar det om att omvandla analog musik till digital. Till detta används en så kallad digitalomvandlare. Dessa kommer också att vara apparater som ansluts och kopplas till en dator. Här finns det många kända märken såsom Bryston, Asus, Naim och Electrokompaniet. Alla dessa är seriösa märken och ligger i olika prisklasser. Till detta krävs oftast även någon typ av mjukvara som hjälper dig i arbetet.
  • Analog film till digital: När du vill omvandla analog film, såsom VHS-filmer till digital media, kommer detta egentligen att vara mycket enkelt. I det fallet handlar det om att vara den som ansluter sin VHS-spelare till datorn via en RCA till USB kabel. I detta fall finns även RCA till Firewire. Naturligtvis kommer det här när du vill ha kvalitet vara programvaran som styr. Detta kan vara något som när du vill ha riktigt bra kvalitet kan bli mycket kostsamt.

Hur det än ligger till när du vill omvandla analog media till digital, så kommer detta att vara något som kostar dig pengar. I det fallet får du göra en beräkning och se hur mycket tid det kommer att ta och hur mycket det egentligen är som du ska överföra. På så sätt kan du snabbt få fram om detta är något du ska utföra på egen hand, eller om det är något du ska anlita ett annat företag att utföra.

När du anlitar ett proffs

Om det nu är så att du inte alls har så mycket analog media som ska överföras till digital form, kommer det nästan alltid att löna sig att anlita ett företag som specialiserat sig på att arbeta med detta. Här kommer då alltid kunskapen att finnas, samt att du kommer att spelar mycket tid som kan vara värdefull för dig. Speciellt när detta gäller överföring av musik eller film. I det fallet kommer all överföring att behöva utföras i realtid, vilket gör att detta tar lika lång tid som att se filmen eller lyssna på musiken. Något annat du alltid kan lita på är att ett specialiserat företag alltid kommer att utföra arbetet med professionell utrustning vilket ger dig en högre kvalitet.

Om du ändå är den som vill prova detta eller börja arbeta inom detta område på ett professionellt sätt, är det alltid bäst att vara den som skaffar sig den kunskap och utbildning som krävs. Detta kan du göra genom att gå kurser inom området, eller så är du den som utför självstudier genom att köpa böcker inom detta område.