Hur väljer man webbhotell?

Det finns nu för tiden en djungel av webbhotell. I Sverige finns det säkert över 100 aktörer i varierande storlekar. Det finns gratis webbhotell, det finns webbhotell spridda över hela världen, men framförallt finns det webbhotell som är mindre bra än andra. Hur bra det är beror på flera olika faktorer. I denna artikel listar vi vad du bör tänka på när du väljer webbhotell.

Priset

Priset är i många fall en viktig del i valet av webbhotell, som med mycket annat. Har du redan en budget eller tankar om vad du är villig att betala så är du en bit på vägen. Men det kan vara värt att lägga sig lite över sin smärtgräns, beroende på vart den ligger. Du får väldigt ofta vad du betalar för, men det finns en hel del guldkorn.

Ett webbhotell som kostar mindre än 50 kronor är sällan särskilt bra. Både gällande support och prestanda. Det finns stora aktörer som lever på att sälja billiga webbhotell, där de större pengarna kommer från tilläggstjänster och liknande.

Tips: Håll utkik efter reor på webbhotell. Det sker faktiskt ganska ofta, där både webbhotell och domännamn kan säljas med ganska hög rea. Det finns olika sajter på nätet som bevakar webhotellsleverantörer och deras priser.

 

Prestanda

I många fall vet man som ansvarig för företagets hemsida inte vad man ska kolla på för prestanda. Detsamma kan även gälla privatpersoner. Du behöver inte lägga alltför mycket energi på att kolla upp prestandan, men om uptime (det vill säga tiden sidan inte ligger nere) inte marknadsförs rekommenderar vi att kontakta leverantören och be om dessa siffror. Vi rekommenderar även Linux framför Windows då det oftast lämpar sig bättre för hosting av hemsidor.

Nu för tiden finns det nästan inga leverantörer som ger dig några direkta begränsningar som påverkar dig. Verkar gränsen för trafik vara låg bör du vara försiktig. Innan du köper webbhotell bör du fundera på hur tung din sida kommer bli, rent lagringsmässigt. Kommer det laddas upp tusentals bilder bör du kolla på utrymmet som webbhotellet levererar. I många fall räcker det med någon gigabyte, men som sagt. Kommer det finnas mycket material bör du skaffa ett hotell med mycket lagring.

 

Säkerhet

Säkerhet är något som alltid kommer vara aktuellt. Något som vissa hostingleverantörer kanske prioriterar lägre än att tjäna pengar. Hacking kommer alltid existera, därför gäller det att webbhotellet är säkert, men självklart även din sajt. En del hotell brukar ha koll på de populäraste CMS:en och dess plugins. Bland annat Loopia. Då får webbmastern en notis om ett tillägg behöver uppdateras på grund av säkerhetshål. Du bör ha en diskussion med webbhotellet om säkerhet för att försäkra dig om att de är duktiga på området. Vad händer om din sajt blir hackad? Vissa stänger ner FTP:n och hemsidan helt, vilket gör att du inte kan åtgärda problemet.

Om det inte framstår bör du ifrågasätta deras säkerhetskopieringssystem. Hur jobbar de med backups? Hur ofta tas backup? Hur återställs en backup? I vissa fall får du sköta eventuella återställning själv i webbhotellets kontrollpanel och i vissa fall sköter webbhotellets support detta åt dig. Detta har sina fördelar och nackdelar. Ibland kan det vara bra att inte vara beroende av någon annan.

 

Mer tips om att välja webbhotell

Det finns en myriad av siter där du kan hitta och jämföra webbhotell. Här listar vi några:

Webmaster Network – svensk webmastercommunity. Läs recensioner och gör research före du väljer ditt webbhotell.

Webhotell Billigt – svensk site som jämför och listar priser för svenska och diverse utländska webbhotell.

Webhostingtalk.com – amerikansk sajt med tonvis av information och bra erbjudanden.

 

Sammanfattning

Som sagt. Det är en djungel av webbhotell. Hör dig för och läs på om dina kandidater innan du beställer. Det finns mängder av recensioner och omdömen på nätet.