CSS – internets maskeradkläder

Är du det minsta intresserad av HTML och webbdesign har du med ganska stor sannolikhet hört talas om CSS – eller så har du helt enkelt bott under en digital sten. Vilket som så kanske du inte är fullt så insatt som du vill vara, och trots att vi har andra texter på temat har vi aldrig riktigt gottat oss ned i djupet. Så här kör vi!

 

Så vad sjutton är CSS?

 

Så vad är CSS? Du har säkert redan lärt dig grunderna i HTML – det som används för att skapa en grundläggande sida. Med HTML kan du skapa grundläggande tabeller, forma text i stycken, med olika färger och i olika storlekar, och mycket mer.

Med CSS gör du allt det här enklare. Det kan beskrivas som internets maskeradkläder – med rätt CSS-fil kopplad till din webbsida kan den snabbt se ut på precis det sätt du vill. CSS går dessutom att kombinera med i princip varje programmeringsspråk och webdesignverktyg som finns, vilket mer eller mindre gör det till internets ryggrad – utan den skulle allt snabbt bli otroligt fult!

 

Hur är det uppbyggt?

 

Nu ger vi oss in i det roliga – hur fungerar egentligen CSS? Jo, CSS används generellt som en separat fil som callas “stylesheet”. Du döper denna fil till precis-vad-du-vill punkt css, exempelvis “grafiskttema.css” eller varför inte “css.css”? Sedan lägger du den i samma mapp som din HTML-filen, och länkar samman filarna med lite kod i HTML-filens “head”-sektion.

I själva CSS-filen skriver du helt enkelt upp de olika “typer” av saker som kan hända i HTML-filen. Den stora heter “body”, och det täcker i princip hela HTML-filen. Här kan du till exempel ange vilken färg allt ska ha om det inte står något annat senare. Sedan kan du gå vidare och ange vad som ska hända med stycken (p), hur stor en rubrik (h) ska vara, och så vidare.

 

Går inte allt det här att göra i HTML?

 

Du som är lite mer påläst kanske tänker att det hela känns riktigt dumt och obildat – varför trycka in ett till verktyg när allt det här egentligen går att göra med lite HTML-kod? Jo, det stämmer att det är allt annat än omöjligt, och rent av ganska enkelt. Men du kommer ganska snabbt att stöta på problem – gör du allt i HTML måste du ständigt upprepa dig. Om du bestämmer att en rad ska vara röd, måste du också separat bestämma att en rad längre ned ska ha samma färg.

CSS är finurligt på det sättet – du kan helt enkelt bestämma att alla stycken av ett visst slag ska vara röda, och sen behöver du inte tänka på det när du skriver din HTML. Detta gör det dessutom mycket lättare att ändra om i grafiken på sidan – istället för att skriva om hela din HTML-kod räcker det att leka runt lite i CSS-texten.

Nu när du kan lite om CSS är du säkert också sugen på att börja. I den här texten finns det ju inte med några riktiga övningar eller någon ren kod att använda – där rekommenderar vi den fanstastiska sidan W3Schools, som har med ett antal lektioner i både CSS och HTML. Lycka till!